Rejseblog: Solar Walk i Sydkorea

Den 25.-29. november 2019 rejser Aarhus Jazz Orchestra til Sydkorea for at opføre værket Solar Walk ved animationsfestivalen Animation Week i Seoul. Du kan følge bigbandets rejse til Sydkorea her på siden.

Aarhus Jazz Orchestra.png

29. november 2019

Landsbystemning, markedspladser og all that jazz…


Torsdag formiddag bød på fri leg og dermed mulighed for enten at slappe af på hotellet eller gå ud og udforske nogle af Seouls spændende områder. En gruppe fra Aarhus Jazz Orchestra tog derfor på byvandring til Buckhon Village, en af Seouls ældste bydele, hvor flere af bygningerne den dag i dag står, som de har gjort i godt og vel 100 år. Et område der står i kontrast til mange af byens øvrige områder, hvor højhuse med glasfacader og tykke betonmure ofte dominerer. Herefter fulgte en gåtur langs Cheonggyecheon, en udgravet kanal der løber ca. 10 km tværs gennem Seoul. Sidste destination var Gwangjang Market, et af de ældste markeder i Seoul, der sælger alt fra stof i metermål til diverse sydkoreanske specialiteter og råvarer. En overvældende men spændende oplevelse, der for alvor fik sanserne på overarbejde.

Aftenen stod endnu engang på koncerter, de sidste to i denne omgang inden hjemturen tidligt den næste dag. Akkurat som dagen forinden var publikum både åbne og imødekommende over for koncerterne. Ikke mere end ti minutter efter sidste koncert var salen så godt som pakket ned, og vi kunne sige farvel til Solar Walk og Jang Cheon Hall for denne gang.

Sidste aften på en god tour blev markeret med besøg på et par af de lokale jazzklubber beliggende i den sydlige del af området Jongno-gu, som vores hotel også er beliggende i. Jazz er ikke en af de dominerende musikgenrer i Sydkorea, men det lykkedes alligevel musikerne i orkestret at finde både en klub med livejazz, der denne aften bød på en jazztrio, samt en hyggelig lille jazzbar, hvor musikerne selv kunne få lov at vælge den musik, der kom ud af højtalerne. På den måde blev en god tour rundet af, og vi fik sagt tak for nu til både hinanden og til Seoul.

Fredag morgen kunne vi desuden sige farvel til hotellet, Shilla Stay Gwanghwamun, da bussen kl. 9.30 kørte til lufthavnen og at flyve de lidt trætte musikere hjemad mod Danmark. En spændende, begivenhedsrig tour med masser af indtryk, masser af musik og møder med spændende og utrolig venlige mennesker er nu veloverstået. En absolut velfortjent weekend er i vente for Aarhus Jazz Orchestras musikere.

Tak til The Animation Workshop for et godt samarbejde, og til Korean Foundation for at få Solar Walk tour i Seoul til at lykkes.

Og ikke mindst tak til dig, fordi du har fulgt med på vores sydkoreanske eventyr!

28. november 2019

Solar Walk i underjordisk koncertsal


En rejse til Sydkorea generer lidt jetlag - det kan langt de fleste i rejseselskabet fra Aarhus Jazz Orchestra vist skrive under på. Med 8 timers tidsforskel ringer vækkeuret om morgenen i Seoul på det tidspunkt, hvor kroppen langt om længe føler sig klar til at sove, hvilket kan være lidt af en udfordring. Heldigvis sker der som oftest noget helt særligt, når musikerne sætter sig på scenen med deres instrumenter og med et veloplagt og spændt publikum foran sig. Det fornemmedes tydeligt ved onsdagens første koncert med værket Solar Walk i den smukke koncertsal Jang Cheon Hall i det populære område Gangnam-Gu i Seoul. Et helt særligt spillested, skulle det vise sig, fordi man kører nogle etager ned med elevatoren, før man kommer til scenens bagindgang.

Turens første to koncerter forløb godt, og publikum tog godt imod værket, der må siges at være alt andet end traditionel jazz. Første koncert var åben for alle interesserede publikummer, mens publikum ved den sidste koncert i hovedsageligt bestod af publikum inviteret af den danske ambassade i Sydkorea og af Korean Foundation. Det skyldes, at orkestrets tour i Sydkorea er en del af fejringen af 60 års diplomatisk samarbejde mellem de to lande. Derfor var blev der også ved den sidste koncert budt velkommen af både den danske ambassadør i Sydkorea, Einar Hessel, samt vicedirektøren i Korean Foundation.

Efter koncerten blev vi inviteret ud til en helt særlig forfriskning af vores gode ven ved ambassaden, Vivian. “Checken and beer” lyder måske simpelt, og det er det som sådan også. Adskillige steder i Seoul kan man tage på bar og få netop denne kombination af koreansk øl og Korean-style fried chicken - og intet andet. En oplevelse der på bedste vis rundede den første koncertdag af.

Aarhus Jazz Orchestra.png

27. november 2019

Musik, trafik og fermenteret kål

Efter godt og vel 18 timers rejse med bus og fly ankom orkestret i Seoul tirsdag d. 26. november kl. 15.00 (lokal tid). Bortset fra lidt forsinkelser på første fly, der krævede lidt hurtige ben på layover i Amsterdam, forløb rejsen uden de store problemer. I lufthavnen blev vi taget imod af vores samarbejdspartnere fra Korean Foundation, som tog os med i en bus til hotellet i Seoul på godt fem kvarter.

Allerede her havde vi fornøjelsen af det første møde med en af de mest markante og populære grene af sydkoreanske musikkultur, nemlig K-pop genren. Busturen foregik nemlig ikke uden betydelig underholdning fra den store fladskærm, som var placeret i bussens forende. Herfra kunne vores samarbejdspartner styre eftermiddagens visning, som i dagens anledning bød på videoer af de store K-pop shows, hvor tusindvis af mennesker ofte samles for at opleve popstjernerne. Scenografi, der på mange måder mindede om Eurovision, og koreansk popmusik på fuld drøn ud af højtalerne var på mange måder en interessant, om end også lidt overvældende, ankomst til Sydkorea efter adskillige timer på et fly.

For de fleste bød aftenen herefter på et besøg på en lokal restaurant med Korean barbecue, som orkestrets pianist stod i spidsen for (han ankom nemlig til byen tre dage før resten af holdet), hvor vi blev introduceret til flere af de lækre, lokale delikatesser. Orkestret blev placeret ved et langbord, hvor der i midten af bordet var en grill for hver ca. fire personer, omkranset af små skåle med diverse syltede og marinerede grønsager og øvrige smagsgivere, samt en gryde med suppe over et blus. Efter et lækkert måltid mad og et par øl på hotellets egen ølfestival kunne rejseselskabet langt om længe finde deres hotelværelser for natten og lade op til de kommende dages prøver og koncerter.

Aarhus Jazz Orchestra.png
 
Aarhus Jazz Orchestra Solar Walk
 

25. november 2019

I dag tager Aarhus Jazz Orchestra til Sydkorea

… men hvorfor egentlig?


Om få timer sætter hele Aarhus Jazz Orchestra sig ind i et fly med kurs mod Seoul, hovedstaden i Sydkorea. Her vil orkestret spille fire koncerter med værket Solar Walk (i det forrige blogopslag kan du læse lidt om, hvad Solar Walk er for et værk). Alle er spændte på at komme af sted, og der er blevet arbejdet benhårdt de sidste uger på at få alle detaljer på plads.

Men hvorfor egentlig? Hvorfor er det lige, at Aarhus Jazz Orchestra skal hele vejen til Sydkorea for at spille koncerter?

Det har Anders Ørbæk, kunstnerisk ansvarlig i Aarhus Jazz Orchestra, fortalt lidt om:

Vi er blevet inviteret til Seoul af Korean Foundation, som aktivt arbejder med at skabe kulturelle bånd på tværs af Sydkorea og andre lande. I år fejrer Sydkorea og Danmark 60 års diplomatisk samarbejde, og i den forbindelse foregår der i år en masse spændende kulturudveksling mellem de to lande. For Aarhus Jazz Orchestra er det meget værdifuldt at spille i Sydkorea, dels fordi det er med til at profilere os internationalt, men vigtigst af alt fordi Sydkorea har et stort og nysgerrigt kulturpublikum, som gerne vil opleve Aarhus Jazz Orchestra og Solar Walk.

Hvad betyder denne slags internationale samarbejder for orkestret?

Der er lagt rigtig mange ressourcer i at skabe det tværæstetiske værk Solar Walk - fra komponister, filmskabere, administration og musikere. Værket blev opført for første gang i 2017 i samarbejde med The Animation Workshop i Viborg, og siden har det fået en del opmærksomhed rundt omkring i verden. Derfor giver det mening, at vi som organisation arbejder for, at værket også eksponeres for et internationalt publikum, og det er bl.a. derfor at vi nu tager til Seoul. Derudover er vores koncertaktiviteter i Sydkorea en del af en større satsning fra det internationale kulturpanel, som i 2019 bl.a. har fokus på kulturudveksling med Sydkorea.

Hvad kan vi regne med at få ud af sådan en tur?

Forhåbentlig bliver det en tur, der bliver både spændende, lærerig og hyggelig for orkestret. Vi glæder os i hvert fald alle sammen til at spendere noget tid sammen og opleve musikscenen i Seoul. Det er et meget koncentreret forløb, men forhåbenligt når vi også at se lidt af Seoul imens vi er der. Desuden er det med til at brande hele Aarhus som by, når vi på denne måde indgår samarbejder og spiller koncerter i udlandet, hvilket både vi og byen kan få gavn af.

Du kan følge orkestrets rejse på Instagram: @aarhusjazzorchestra og på Dansk Musiker Forbunds Instagram-profil (@danskmusikerforbund), hvor Aarhus Jazz Orchestra i denne uge har fået lov at lave en take-over og tage følgerne med på rejsen til Sydkorea.

Aarhus Jazz Orchestra
 
 

18. november 2019

Lidt om Solar Walk


Solar Walk er en bigbandsymfoni og visuel forestilling om solsystemet og rummets erobring. Der er medrivende animationer, live jazzmusik og poesi på programmet, der i fantasifuld sammensmeltning udfolder fortællingen om vores solsystem og menneskets rolle i det. Her kan vi lade alle de følelser, der knytter sig til naturvidenskabelige fænomener som The Big Bang og det at være menneske, få frit lejde.

Solar Walk er skabt af Niels Marthinsen og Susi Hyldgaard, og ved koncerterne i Seoul er Ingeborg Højlund med på vokal. Men det er ikke kun musik, publikum har i vente - der er også en spændende animationsfilm skabt af den prisvindende animationsfilmskaber Réka Bucsi. I 2018 vandt Bucsi den prestigefyldte Audi Short Film Award ved Berlin Film Festival for animationsvideoen til til Solar Walk.

Solar Walk var oprindeligt en del af ORIGINS2017, der var et samarbejde mellem fem aarhusianske ensembler: Aarhus Symfoniorkester, Århus Sinfonietta, Vokalensemblet GAIA, Aarhus Jazz Orchestra og Aarhus Sommeropera. I koncerter, debataftener, foredrag og undervisningsforløb fortalte vi de helt store historier om, hvor vi kommer fra. Det handlede om Big Bang, om rummet, om menneskets tilblivelse – og om vores forhold til de store naturvidenskabelige spørgsmål. Gennem kunst og musik forsøgte vi at sætte ord på følelsen af at være et lillebitte menneske, der står og ser op på stjernehimlen en klar nat.

Solar Walk er siden opførelsen i november 2017 blevet spillet i England, men her blev musikken spillet af unge musikstuderende som et led i deres undervisning. Det er derfor første gang, at Aarhus Jazz Orchestras musikere skal spille musikken igen - og samtidig første gang, at orkestret besøger den sydkoreanske gigantby, Seoul.

Solar Walk blev i 2017 støttet af Aarhus2017, Aarhus Kommune, The Animation Workshop VIA University College, Statens Kunstfond og Aage & Johanne Louis-Hansens Fond.

Linje til hjemmeside.png
 
Aarhus Jazz Orchestra Solar Walk Réka Bucsi The Animation Week
 

30. oktober 2019

Sydkoreansk gensyn med Solar Walk


I 2017 samarbejdede Aarhus Jazz Orchestra med flere musikinstitutioner i Aarhus om at lave ORIGINS2017; et projekt der udforskede store videnskabelige spørgsmål gennem musikken. Aarhus Jazz Orchestras bidrag til projektet var værket Solar Walk, der forenede bigband-musik og animationsfilm i en fortolkning af universets tilblivelse. Værket er skrevet af Niels Marthinsen og Susi Hyldgaard, og animationsvideoen er lavet af den prisbelønnede animator Réka Bucsi. Projektet er desuden udarbejdet i samarbejde med Nørlum Animation og The Animation Workshop/VIA University College.

Nu opføres værket igen - denne gang i den sydkoreanske metropol Seoul ved festivalen The Animation Week. Aarhus Jazz Orchestra er af sted d. 25.-29. november 2019 og vil i denne periode spille fire koncerter.

På denne side kan du følge orkestrets tur til Sydkorea og læse om, hvordan det er når et helt bigband tager på tour til den anden side af kloden. Tak fordi du læser med!