Der er fuld tryk på jazzkedlerne, når flere end 3000 musikglade børn i løbet af maj og juni akkompagneres af Aarhus Jazz Orchestra til en række formidlings- og koncertaktiviteter målrettet børn og unge i hele Region Midtjylland. Det er fortsættelsen af en lang og vedholdende tradition i orkestret i arbejdet med udbredelsen af interessen for den rytmiske musik.
Siden Aarhus Jazz Orchestras spæde begyndelse under Jens Klüvers ledelse har orkestret arbejdet målrettet med tiltag, der formidler jazzmusik i børne- og ungehøjde, og i år er den foreløbige kulmination af dette 19 koncerter og flere tusinde syngende børn i løbet af maj og juni. De forskellige tiltag inddrager alle børnene i musikken ved at sætte dem i centrum til en række koncerter for forældre, søskende og andre interesserede. Første halvår af 2019 er der tre forskellige børnekoncerter i spil – Skolekoncerter, KæmpeKor med Sangkraft Aarhus og, som noget nyt, Sange til Verden.
Skolekoncerten som den musikformidlende grundsten
Skolekoncerterne er et af Aarhus Jazz Orchestras ældste formidlingsinitiativer. Første gang konceptet blev prøvet af var i efteråret 1981 på Fårvang Skole. Initiativet blev støttet økonomisk af såvel det daværende Århus Amt, de deltagende kommuner og Statens Musikråd. Med de inddragende koncerter blev grundstenen til det, som senere skulle gå under navnet “Klüver-modellen”, lagt.
Med den simple præmis, at det skal være sjovt at lære om rytmisk musik, er modellen fortsat med ufortrøden styrke og er i dag stort set uændret: Professionelle musikere kommer ud på skolerne for at øve udvalgte sange med børnene og lære dem om den rytmiske musiks mange glæder. Senere kommer der for alvor blus under jazzkedlerne, når børnene spiller koncert med et fuldt besat bigband for forældre, bedsteforældre og søskende.
Modellen er blevet afprøvet så langt væk som i Canada, og mange forskellige sange er igennem tiden blevet komponeret af bl.a. Butch Lacy, Anders Barfod og Thorkild Bjørnvig. Gennem årerne er det også blevet til flere udgivelser - f.eks. LP’en Fri fra 1990.
I år har orkestret spillet på fire skoler i Aarhus Kommune, der også støtter koncerterne økonomisk, samt på en skole i Silkeborg Kommune, med to koncerter hvert sted og flere end 1100 deltagende elever i alt.
De seneste år er det Nikolai Bøgelund, der har varetaget tjansen som dirigent og korleder på skolekoncerterne. Du kan se en video med ham og om konceptet her, eller klik her for at se TV2 Østjyllands indslag fra koncerten på Elsted Skole.
Kæmpekoret sætter sangglæden i centrum
En anden af de lidt ældre formidlings- og koncertaktiviteter målrettet børn og unge er KæmpeKor - en begivenhed der samler flere hundrede børn til fællessang. Første gang kæmpekoret så dagens lys var i 1983, hvor børn fra hele Århus Amt blev samlet til en gigantisk koncert i Musikhuset med hele syv skolekor. Før koncerten har de deltagende kor været igennem et intensivt forløb med besøgende sangkonsulenter og instruktører.
Oprindeligt var koncerten tænkt som en opsamling på skolekoncerterne, men efterhånden fik konceptet sit helt eget liv, og i dag har de to initiativer ikke noget med hinanden at gøre.
Den foreløbigt største KæmpeKor-koncert fandt sted i 2004, hvor omtrent 1500 skoleelever sprængte Musikhusets kapacitetsrammer og derfor måtte flyttes til Ceres Arena.
De seneste år er koncerterne flyttet til Aarhus Domkirke, og fokus er flyttet fra det stort anlagte til det mere intime og kvalitetsbetonede formidlingsarbejde. I samarbejde med Sangkraft Aarhus har målet siden 2012 været at få flere børn til at synge hver dag - og gerne i kor. I år deltager otte skolekor sammen med aarhusianske elitekor med i alt 280 korsangere til to åbne koncerter d. 21. juni. Læs mere her.
Verdens fremtid på programmet
Et nyt initiativ har set dagens lys og kobler musikformidling sammen med ansvar for en bæredygtig fremtid, nemlig Sange til Verden. Med syv nyskrevne sange komponeret af ni unge sangskrivere fra Musikalsk Grundkursus, rejser Aarhus Jazz Orchestra Region Midtjylland tyndt for, sammen med 2000 skoleelever i seks midtjyske kommuner, at øge opmærksomheden omkring FN’s 17 Verdensmål.
Projektet forsøger gennem sang, musik, kunst og kultur at engagere børn og unge til at reflektere over de 17 verdensmål og opfordrer til at tage ansvar for en bæredygtig fremtid for en hårdt prøvet klode.
Koncertrækken er resultatet af et samarbejde mellem Aarhus Jazz Orchestra, Kulturprinsen og Netværket BUM sammen med aktører i 17 kommuner i Region Midtjylland. Koncerterne opføres som en del af kulturfestivalen GENOPDAG på initiativ af Europæisk Kulturregion. Sangene danner også afsæt for ”Værksteder med Verdensmål”; en række kunstneriske forløb i løbet af foråret 2019, hvor børn og unge mellem 3-15 år møder kunstnere og forholder sig kreativt til sangene og til FN’s 17 verdensmål gennem f.eks. billedkunst, dans, skulpturer og animationer. Det er Kulturprinsen i Viborg, der kuraterer værkstederne.
Et kig indenfor i bigbandet
Senere på året genbesøger Aarhus Jazz Orchestra en koncert for indskolingselever, som for første gang så dagens lys i november 2018. Træd indenfor… i et BIGband! er en koncert, der giver børn i 0.-3. klasse et unikt kig ind i den swingende bigband-maskine. Her får eleverne mulighed for at spille med orkestret, stille spørgsmål, danse og lære om de forskellige instrumenter i bigbandet. Konceptet er udviklet i samarbejde med percussionist Thomas Ousager, der gennem mange år har arbejdet med at introducere børn for den rytmiske musiks mange farver og facetter. Koncerterne løber af stablen igen i november 2019 med seks koncerter og op mod 1200 elever.