Som Danmarks eneste rytmiske basisensemble hviler der et tungt ansvar på Aarhus Jazz Orchestras skuldre. Orkestret spiller ikke kun koncerter og formidler jazzmusik, men støtter også den regionale talentudvikling af unge jazzaspiranter. Orkestret er forpligtiget til at sikre, at der også i fremtiden vil være jazzmusikere af et stort kunstnerisk og teknisk format, til gavn for den rytmiske musik i byen, regionen og hele Danmark.
Marts måned byder på to større aktiviteter med fokus på talentudvikling indenfor vækstlaget af unge talenter.
En weekend i basunens tegn
Weekenden d. 2. - 3. marts stod i trækbasunens tegn, da 33 unge basunister fra musikskoler i hele Region Midtjylland tørnede sammen til en fælles øve- og koncertdag i den østjyske metropol. Aarhus Jazz Orchestra bidrog til arrangementet, mens Musikskolen i Aarhus lagde lokaler til at musikerne kunne øve sig. Workshoppen sluttede med en fælleskoncert på Det Jyske Musikkonservatorium, som også er med til at støtte op om den fremtidige talentmasse.
Til selve koncerten deltog rytmegruppen fra Danish Youth Jazz Orchestra for at sætte en ramme, hvor de unge basunspirer kunne folde sig ud.
Nye boller på suppen til Store Big Band Dag
For 7. år i træk er Aarhus Jazz Orchestra, sammen med Det Jyske Musikkonservatorium, primus motor på årets helt store bigband-sammentræf, nemlig Store Big Band Dag - i år med nye boller på suppen. For første gang er der nemlig komponeret et værk for samtlige seks deltagende bigbands! Tidligere har dagen været afslutningen på en turné for Aarhus Jazz Orchestra og en stor solist, som så har spillet sammen med amatørorkestrene. På dagen har orkestrene haft prøve hver for sig, og senere sammen til en stor fællesprøve og koncert, men i år er den centrale solist og bigbandenes egne koncerter udgået. Det sker for at få et bedre fokus på talentudvikling, samarbejde og netværk.
6 big bands skal der til for at opføre det til lejligheden komponerede værk, som trompetist i Aarhus Jazz Orchestra, Jan Lynggaard Sørensen, står bag. Idéen opstod efter at han i sommers komponerede et værk for 3 big bands, og lektien må være, at des større, des bedre! Og selvom der er mange musikere på scenen, så er der ingen gentagelser – alle vil få en unik stemme i kæmpeværket. På dagen vil Jan selv dirigere samtlige orkestre til uropførelsen.
Regionens vækstlag
Der er også ekstra stort fokus på det unge vækstlag af rytmiske musikere i regionen. Derfor er det i år kun orkestre med en ung besætning der er inviteret. De deltagende bands er Horsens Musikskoles Big Band, Aarhus Katedralskoles Big Band, Det Jyske Musikkonservatoriums Big Band, Aarhus Universitets Big Band, Danish Youth Jazz Orchestra & Aarhus Jazz Orchestra.
Dagen er ikke kun ment som en mulighed for amatører til at få indsigt i, og hente inspiration fra et professionelt ensemble. Også netværket musikere imellem bliver styrket, når alle arbejder sammen en hel dag. I pauserne bliver der tid til at de mange musikere kan få en uformel snak, måske udveksle kontaktoplysninger, og ellers bare lære hinanden at kende, personligt såvel som fagligt på kryds og tværs af musiklivet i regionen.
Med den røde tråd som rammen
Der bliver gjort en ekstra stor indsats for fællesskabet på tværs af aldersgrupper og ensembler, når alle koncentrerer sig om et fælles projekt. Det er meningen at den fælles koncert skal ryste de mange musikere sammen. En teambuildingøvelse i den helt store skala, som nok skal give deltagerne en del at tale om.
Samtidig giver den fælles koncert de deltagende musikere en smagsprøve på hinandens musikalske stil. Ikke bare musikere, men også orkestre kan spejle sig i hinanden, og lære af hinandens forskellige udtryk og teknikker. De kan derfor finde deres helt egen tone i musikken. Det er altså ikke bare god musik der bliver skabt under Den Store Big Band Dag - men også kunstnerisk fællesskab!
Dagen munder ud i en lukket koncert for de deltagende bigbands egne gæster.