Det er ikke alle, som er klar over det, men når Aarhus d. 1. januar 2017 kan påtage sig den ærefulde titel som årets europæiske kulturhovedstad, så er den faktisk ikke ene om det. Nytåret på Cypern markerer nemlig den samme kulturelle hæder, når Pafos som den anden kulturhovedstad åbner sine mange spændende projekter for året 2017. Hvor vi i Aarhus har det overordnede tema ”Rethink”, åbner Pafos op for deres ”Open Air Factory”, der, som titlen indikerer, blandt andet byder på en mangfoldig række af kulturelle udviklings- og oplevelsesarrangementer i det fri. I Aarhus Jazz Orchestra er vi sammen med en række andre frontpersoner i det østjyske kulturliv så heldige at være blevet inviteret med indenfor til skabelsen af et utal af inspirerende og tværkulturelle samarbejder, som rykker på grænserne for, hvad to vidt forskellige europæiske byer kan udvikle sammen.
Mandag d. 7. marts stod på en 18 timer lang rejse til det cypriotiske for orkesterchef Peder, Composer ind Residence Lars og studentermedhjælper Mathilde. Rejsen markerede starten på en kunstnerisk rejse ind i Cyperns fascinerende og stærkt historisk forankrede univers, som ugen igennem bød på et utal af møder med både teamet for kulturhovedstaden og aktører fra Cyperns traditionelle musikkultur. Udgangspunktet var projektet ”Borders of Europe”, hvor vi i Aarhus Jazz Orchestra i samarbejde med Lars Møller udvisker grænserne mellem to vidt forskellige musiktraditioner og gentænker bigbandets rolle i det 21. århundrede.
Ud fra de mange spændende møder med musiklivet og ikke mindst et blomstrende miljø for visuelle udtryk, vil vi fortsætte dialogen med Aarhus 2017 og Pafos 2017, siger Composer in Residence Lars Møller efter en uge i det cypriotiske. Temaet "Borders of Europe" er med den humanitære katastrofe i det østlige middelhav jo blevet desværre endnu mere aktuelt. Det er ambitionen, at vi vil skabe en kunstnerisk refleksion over de udfordringer, vi står med i Europa lige nu.
Med Borders of Europe-projektet drager vi ud i verden og lærer om andre kulturer for bedre at forstå os selv som kreative kulturaktører i et foranderligt og til tider udfordret Europa. Projektet giver os mulighed for at udforske, hvad der sker på tværs af landegrænser rent artistisk, særligt med fokus på de sociale dilemmaer vi i dag står over for. Herved skabes der også rum for at reflekterer over vores egen plads i de kriser, som udspiller sig i verden lige nu, og derved også for at udforske dybden i vores egen europæiske identitet.
Med så spændende projekter i vente, er vi meget stolte og beærede over at kunne meddele, at Aarhus Jazz Orchestra som et af Europas absolut førende bigbands vil være en del af åbningen at begge europæiske kulturhovedstæder. I Aarhus finder åbningen sted d. 21. januar 2017, mens den officielle åbning i Pafos finder sted en uge efter, nemlig d. 28. januar.
Det er en utrolig stor ære for os at være medvirkende i åbningen af to af de måske vigtigste europæiske kulturevents i 2017, udtaler orkesterchef Peder. Hele ugen i Pafos har handlet om at bygge bro mellem mennesker og kulturer, hvilket vi anser for en af vores vigtigste kunstneriske linjer i orkesteret. Musik er en af de kunstformer, som ingen oversættelse behøver, og som derfor er i stand til at samle og skabe forbindelser mellem mennesker på tværs af landegrænser og kulturer.
Efter en travl uge med masser af inspiration, nye spændende bekendtskaber og udforskning af fascinerende sites og mulige spillesteder, ser vi frem til de nye projekter, som kommer til at præge meget af vores virke i Aarhus Jazz Orchestra i 2017. På instagram under @aarhusjazzorchestra og hashtagget #Aarhus2017xPafos2017 kan du se flere billeder fra vores tur i det cypriotiske.
Hvad vores nye samarbejder helt konkret kommer til at indeholde, er dog stadig under opbygning. Følg med her på hjemmesiden, på facebook: www.facebook.com/bigbandet og instagram: @aarhusjazzorchestra og bliv opdateret på både vores 2017-samarbejder og de mange andre spændende projekter, vi har i vente til jer.