Aarhus 2017: Aarhus Jazz Orchestra tager på opdagelsesrejse!

I Aarhus 2017 drager Aarhus Jazz Orchestra på opdagelsesrejse under titlen "Global Jazz Explorer." Og du er inviteret med på rejsen.

Atlas-AJO-127.jpg

Vi kender det allesammen. Når vi har været inde og opleve en teaterforestilling, en kunstudstilling eller et stykke musik, der har sat sig i os. Det er nemlig det, som kunst og kultur kan. Det kan røre noget i os mennesker.
Men kunsten kan mere end det. Den kan tale et sprog, der rækker ud over ord og udtale. Den kan skabe en forståelse der, hvor det virker fremmed. Særligt i en tid, hvor Europa er presset, bliver spørgsmålet om gensidig kulturel forståelse vitalt. Det er dét, som Global Jazz Explorer handler om: At lade musikken tale og fortælle, og indvie os i helt nye kulturelle rum, som vi før ikke kendte.

Global Jazz Explorer er Aarhus Jazz Orchestras gennemgående tema under Aarhus 2017. Med en række forskellige projekter trækker vi på den vestlige bigbandtradition, men kombinerer den med andre kulturelle islæt end Vestens. Er du for eksempel nysgerrig efter at opleve, hvordan indisk klassisk musik kan lyde, når den kombineres med bigband? Hvad unge mennesker fra andre lande i Aarhus drømmer om, og hvordan deres drømme lyder på deres eget sprog? Har du nogensinde undret dig over, hvad universet er for en størrelse, og hvor vi alle kommer fra? Så tag med os. På musikalsk opdagelsestur, på rejse ud i verdens og universet afkroge.

Læs mere om projekterne løbende her.

Aarhus Jazz Orchestra udforsker menneskets rejse på tværs af landegrænser med

Coming to a New World

'Coming to a New World' er navnet på Lars Møllers fyrstelige åbningsværk. Musikken er komponeret ud fra dragens dans over himlen, når den hvirvler forvildet i mødet med stormen. Den flyver rundt i turbulente mønstre og kaotisk akrobatik, indtil linen pludselig springer. Dragen forsvinder. Men i et mirakel skal det vise sig, at idet dragen slippes, finder den sin egen frie dans, og menneskene på jorden betages af dragens fantastiske leg.
'Coming to a New World' er på en og samme tid et værk, der tematiserer menneskets rejse på tværs af landegrænser og kulturer. Samtidig er dets storslåethed en fejring af Aarhus' overdådige kulturliv.

Oplev Coming to a New World til den officielle åbning af Pafos 2017 på Cypern. Værket fremføres i Aarhus til en lukket koncert.

Aarhus Jazz Orchestra udforsker Sydafrika med

South African Big Band Nights til Ridehuset Swinger

I 27 år har Aarhus Jazz Orchestra en af hovedaktørerne ved Aarhus Jazz Festival med ruskende god jazz i Ridehuset. I år er ingen undtagelse. Allerede i 2016 bragte orkestret traditionen op på et højere niveau med et nyt samarbejde med Kulbroen og Kødbyens mad og marked, hvor officerspladsen blev omdannet til et stemningsfyldt madmekka med flamencoworkshopw, mens ridehuset swingede til flamenco-bigband fest - til stor begejstring for anmelderne. Og i år går turen altså til Afrika.

Sammen med vokalgruppen iComplete og den anerkendte verdenskomponist Julian Argüelles står den musikalske menu på sydafrikanske toner og rytmer i sammensmeltning med bigbandets kraft og festfulde spil - og ikke mindst med Afrikanske dansere! Og alle er inviteret til at swinge og danse med.

Oplev South African Big Band Nights til Ridehuset Swinger under Aarhus Jazz Festival 2017 fra 17. - 22. juli.

Aarhus Jazz Orchestra udforsker, hvad unge med etnisk diversitet i Aarhus drømmer om med

Rosenhøj

Alle unge har drømme for deres fremtid, uanset hvilken baggrund de har, og hvilket sprog de taler. Spørgsmålet er, om alle har de samme muligheder og rettigheder til at forfølge disse drømme? Stemmer fra Rosenhøj er et musikalsk og visuelt projekt, der sætter fokus på unges hverdagsdrømme. Unge, som bor i et område præget af stor etnisk og sproglig diversitet.

Stemmer fra Rosenhøj inviterer tosprogede unge fra det aarhusianske boligblokområde Rosenhøj og nytilkomne unge flygtninge uden danskkundskaber til, sammen med etniske danskere, at udforske og fortolke stemmer, lyde og mennesker gennem musik og videokunst af højeste kvalitet. Ved at gå på opdagelse i de mange sprogs klange og detaljer udvides menneskers forståelse af mangfoldighed og medborgerskab. Samtidig giver projektet de unge en stemme og fremhæver det enkelte menneskes unikke fortælling. 

Projektet er skabt af komponist og trompetist i Aarhus Jazz Orchestra Jakob Buchanan. I 2016 vandt han to ud af otte priser ved Danish Music Awards Jazz som Årets Danske Jazzkomponist og Årets Danske Jazzudgivelse.

Oplev uddrag af Rosenhøj til den officielle åbning af Aarhus 2017, og i sin fulde størrelse i august og september 2016. 

Aarhus Jazz Orchestra udforsker universet med

Solar Walk

Hvem er vi? Hvor kommer vi fra? Og hvordan kan vi lære at forstå det uendelige univers, som omgiver os her på jorden? Det er spørgsmål, som de fleste nok har stillet sig selv. Ikke mindst hos børn kan tanker om livet og universet opstå. Det kan være fantastisk at drømme sig ud i rummet, men det kan også være svært at begribe. Netop de nære, menneskelige følelser over for det kæmpe store univers er, hvad Solar Walk handler om. De menneskelige følelser om det at være en del af noget meget større end sig selv.

Solar Walk er en interplanetarisk bigband-symfoni for både børn, mellemstore og voksne om solsystemets fantastiske kloder. Musikken er skrevet af musikerdramatiker og symfoniker Niels Mathisen med sange af sanger og sangskriver Susi Hyldgaard. Sangene handler om om alt fra tyngdekraft, om Jupiters isdækkede måne Europa, om vores planet Jorden, om Solens magnetfelt - og om rummets uendelighed. Ikke mindst har den prisbelønnede filminstruktør Réka Bucsi udviklet en video i samarbejde med det oscarnominerede produktionsselskab Nørlum, der sætter billeder til universets mystiske kloder og gåder.

Oplev Solar Walk i september 2017.

Aarhus Jazz Orchestra udforsker Indien med

Bollywood Beats and Big Band

Når man vandrer rundt i Indiens gader i duften af karryretter, røgelse, trafikos, lyden af indiske ragaer, østlige skalaer og synet af farvefulde sarier og tuktukker er den umiddelbare sammenhæng med Vesten ikke at få øje på. Men følger man vores kulturelle spor langt tilbage i historien har vi mange fællesnævnere. Heriblandt i musikken. Jazz og klassisk indisk musik hænger dybt sammen.

Den sammenhæng har Aarhus Jazz Orchestra omfavnet med det multinationale orkester Bollywood Beats and Big Band, som er et samarbejde med Randers kammerorkester og to af Indiens største musikere, Abhijit Banerjee og Kala Ramnath. I spidsen for projektet står den anerkendte dirigent og komponist Lars Møller. Hans kunstneriske ambition er at smelte to dybt forankrede musiktraditioner sammen i et nyt og horisontudvidende udtryk i krydsfeltet mellem den vestlige Big band-jazz og den indiske klassiske musik.
Ikke blot er musikken en sammensmeltning, der for den enkelte i koncertoplevelsen kan give en stærk følelse af samhørighed med en kultur, der ligger så langt fra vores egen. På et samfundsmæssigt plan viser det os, at vi er tættere forbundet som lande og som kulturer, end det kan synes. Og netop denne gensidige forståelse sætter vores tid større og større krav til.
Sagt ganske kort: Bollywood Beats and Big Band udvider horisonter for den enkelte, og forbinder to forskellige kulturer i et dybt meningsfuldt musikalsk stykke.

Oplev Bollywood Beats and Big Band i november 2017.

Projekterne er præsenteret i samarbejde med Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad.

Statens Kunstfond logo, lille, sort.png
DAN_RGB_EU_CAP_Center.jpg
Højrejusteret grå.png