Oplev et stykke nyere dansk jazzhistorie, når Aarhus Jazz Orchestra genopfører det spektakulære Buchanan Requiem for kor og orkester for første gang på dansk jord siden uropførelsen i 2016.
Lørdag den 2. november kl. 19:30 / pre-concert talk v. Louise Højlund kl. 18:45
Symfonisk sal, Musikhuset Aarhus
Billetpris: 290 kroner
Da Buchanan Requiem havde premiere i 2016, blæste det storslåede værk anmelderne omkuld. Blandt andet beskrev Politiken det som ”et sandt mesterværk” og ”et væsentligt bidrag til dansk kultur.” Værket vandt desuden to priser ved Danish Music Award Jazz i kategorierne Årets danske jazzkomponist og Årets danske jazzudgivelse.
Siden da er værket, skrevet af komponist og trompetist Jakob Buchanan, blevet opført under andre nordiske himmelstrøg med en udsolgt koncert i Hallgrims Kirkja i Reykjavik, som afslutning på Reykjavik Jazz festival i 2022. Nu er Buchanan Requiem vendt hjem til Aarhus og præsenterer denne gang en række nye, særligt udvalgte internationale artister og kor fra Danmark, Island, Finland, Norge og Sverige. Oprindeligt komponerede Jakob Buchanan værket specifikt til en række danske solister og kor, men til denne koncert opføres Buchanan Requiem med en storslået, fællesnordisk klang med kor og solister fra hele Norden.
En hyldest til vores døde – og til livet
Et rekviem er en sjælemesse for de døde i den romersk-katolske tradition. Med Buchanan Requiem har det været Jakob Buchanans intention at skabe et musikalsk rum, hvor vi, udover at mindes de bortgåede, kan reflektere over både livet og døden. Musikken har Jakob Buchanan komponeret til nogle buddhistiske talemåder og visdomsord, som har en særlig personlig betydning for ham, og som sætter tanker i gang om livets forgængelighed.
Når Buchanan Requiem opføres den 2. november, dagen før allehelgen, mindes vi vores døde, men hylder i lige så høj grad livet, som døden sætter i relief.
Pre-talk v. teolog Louise Højlund kl. 18:45
Inden koncerten har publikum mulighed for at deltage i en pre-concert talk med teolog Louise Franklin Højlund. Hun vil introducere værket og dets fusion af gamle musikalske traditioner og det moderne sinds erfaring med at stå overfor døden. Introen forbereder os på at træde ind i en sjælemesse, hvor vi ikke kun lytter, men deltager. For værket er mere end en musikalsk oplevelse. Det handler om os, når vi mister og sørger. Og vigtigheden af ritualer, lys, stilhed og improvisation, når vi skal finde håb og lys.
Om Louise Højlund
Louise Franklin Højlund er teolog og forfatter (blandt andet til den aktuelle udgivelse Salmernes Bog) og leder af det nystartede Folkekloster Halsnæs (folkekloster.dk / @folkekloster).
Medvirkende
Solister
Ragnheiður Gröndal (IS), vokal
Jakob Buchanan (DK), trompet og flygelhorn
Hilmar Jensson (IS), guitar
Anders Jormin (SE), bas
Marilyn Mazur (DK), percussion
Kor
Ensemble Edge (DK)
Club For Five (FI)
Cantoque Ensemble (IS)
Dirigent
Geir Lysne (NO)
Aarhus Jazz Orchestra
Kati Brien (saxofon)
Christian Vuust (saxofon)
Michael Bladt (saxofon)
Cesar Joaniquet (saxofon)
Michael Olsen (saxofon)
Felix Meyer (trompet)
Jan L. Sørensen (trompet)
Lars Søberg Andersen (trompet)
Anders Larson (trombone)
Tobias Stavngaard (trombone)
Niels Jakob Nørgaard (trombone)
LP Sørensen (bastrombone)
Mads Bærentzen (kloporgel)
Om de medvirkende
Om Jakob Buchanan
Jakob Buchanan er en prisvindende komponist og trompetist, særligt anerkendt for sine orkesterkompositioner, der kombinerer klassisk musik, jazz og improvisation. Han har de senere år særligt gjort sig internationalt bemærket med flere store værker for kor og orkester, blandt andet med Buchanan Requiem. Derudover underviser han på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus og er aktiv som trompetist, hvor han blandt andet spiller med Jakob Bro og Marilyn Mazur.
Om Geir Lysne
Geir Lysne er en norsk komponist, arrangør og saxofonist, kendt for sin innovative tilgang til bigband-musik. Han har ledet det anerkendte NDR Bigband og samarbejdet med en række prominente musikere og orkestre. Lysnes værker kombinerer jazz, folkemusik og moderne kompositionsstil, hvilket har gjort ham til en markant skikkelse på den europæiske jazzscene. Han har modtaget flere priser for sin kreative brug af klang og dynamik i orkestermusik.
Om Ragnheiður Gröndal
Ragnheiður Gröndal (1984) er en fremtrædende islandsk sangerinde og komponist kendt for sin alsidige musikstil, der spænder over jazz, folk og pop. Hun debuterede i 2003 med albummet Ragnheiður Gröndal og har siden udgivet flere succesfulde albums, herunder After The Rain og Bella & Her Black Coffee. Ragnheiður har modtaget adskillige priser, herunder ved Icelandic Music Awards. Ud over sin solokarriere har hun samarbejdet med mange anerkendte musikere og bands i Island og internationalt, hvilket har cementeret hendes position som en af Islands mest respekterede kunstnere
Om Hilmar Jensson
Hilmar Jensson begyndte at spille guitar som seksårig og studerede formelt fra han var elleve. Han er uddannet fra FIH School of Music og Berklee College of Music. Jensson har optrådt på over 50 plader, herunder 8 som leder eller med-leder, og har turneret i 35 lande med grupper som "TYFT" og Jim Black’s AlasNoAxis. Han er medstifter af det islandske pladeselskab og kunstorganisation Kitchen Motors. Jensson har samarbejdet med en række kendte musikere som Tim Berne, Jim Black, Chris Speed, og Wadada Leo Smith.
Om Anders Jormin
Den internationalt anerkendte kontrabassist og komponist Anders Jormin fra Göteborg har været tilknyttet pladeselskabet ECM Records i mange år. Han har modtaget mange prestigefyldte priser for sit unikke kunstneriske udtryk og sin følelsesladede musik. Jormin har indspillet over 100 albums og var den første moderne improvisatør valgt ind i Kungliga Musikaliska Akademien. Han er i dag professor ved flere universiteter, herunder professor emeritus ved Akademien for Musik og Drama ved Göteborgs Universitet.
Om Marilyn Mazur
Marilyn Mazur er internationalt anerkendt for sine evner som både percussionist, komponist og bandleder, hvor hun skinner igennem med sine musikalske visioner, der overskrider genrekonventioner og kunstarter. Hun har spillet med Miles Davis, dannet flere forskellige prisvindende orkestrer og leder i dag blandt andet det kvindebaserede orkester Shamania og Maluba Orchestra.
Om Aarhus Jazz Orchestra
Aarhus Jazz Orchestra er et prisvindende aarhusiansk bigband, der med en åben og nysgerrig tilgang til musikken arbejder med at skubbe grænserne for bigbandmusikken. I orkestret sidder nogle af de bedste musikere på den danske jazzscene, og de høster jævnligt rosende anmeldelser, ligesom de har vundet flere priser ved Danish Music Awards Jazz.
Koncerten er støttet af
Beckett Fonden, Augustinus Fonden og Nordic Culture Point